Jobba med reklam

Att jobba med reklam kan både vara utmanande och roligt. Det finns många olika områden som man kan fokusera på och det finns alltid möjlighet att vidareutvecklas. I följande inlägg kommer vi att gå igenom hur man går från att drömma om att skapa reklam, till att faktiskt kunna jobba med det dagligen.

 

Utbildning

Det första man bör göra är att man skaffar sig en relevant utbildning. Det finns de som jobbar med reklam som aldrig har gått någon utbildning, men den här vägen blir allt svårare i och med att konkurrensen på arbetsmarknaden ökar.

Lära sig lite extra

I dagens samhälle har det blivit väldigt enkelt att fortsätta lära sig saker, även om man har ett heltidsjobb och familj att ta hand om. Anledningen till detta är bland annat tack vare internet. Man kan enkelt surfa in på sajter som kompetens express och lära sig mer, eller köpa hela paketlösningar till avdelningen om man vill det. En del kurser som man kan läsa online kan även ge högskolepoäng. Om man väljer att plugga de kurser som ger poäng kanske man även kan få bidrag för att man pluggar, något som kan dryga ut kassan lite extra varje månad.

Var kreativ

När man jobbar med reklam måste man ständigt vara kreativ och försöka tänka utanför boxen. Kreativitet är något som man kanske inte känner varje dag, men tack och lov finns det trix för den som vill utmana hjärnaktiviteten när man känner sig seg. Köp hem en bok som handlar om hur man utvecklar sin kreativa sida, och fortsätt lära.

Lös problem

Ofta när man arbetar med reklam så jobbar man för en specifik kund. Ibland kan man ha många aktiva konton med många olika kunder samtidigt. Då gäller det att man håller koll på alla bollarna i luften så att man inte blandar ihop kunderna och deras önskemål. Man ska alltid vara lösningsorienterad så att kunderna känner att man hjälper dem och gör jobbet enklare för dem i slutändan. Sedan ska man se till att man inte skapar nya problem. Det kan vara lättare sagt än gjort vissa gånger, men med lite erfarenhet lär sig de flesta hur man ska jobba effektivt och minimera riskerna för felsteg.

Anställd eller driva eget

Det finns många som gärna vill börja med att jobba för någon annan när de börjar att jobba med reklam. Det är bra om man tänker sig att man faktiskt ska lära sig hur marknaden fungerar innan man kastar sig ut och försöker starta eget. Självklart kan det fungera om man startar eget, men det kanske tar lite länge tid än om man faktiskt hade haft lite erfarenhet av arbetslivet med fokus på just reklam.